A vizsga jellege 2006 óta változott meg, addig ugyanis egy meghatározott mennyiségű kérdést kaptak a vizsgázók, amelyekre válaszolva lehetett teljesíteni az értékhatárt. Ám a vizsga készítői ezt túl kiszámíthatónak találták, így azzal nehezítették meg a megmérettetést, hogy már nem csak azt várják el, hogy a vizsgázók felismerjék a különböző régiók borait, hanem azt is, hogy megmagyarázzak, hogy az egyes tételeknek miért olyan az íze, mint amilyen.
Shayn Bjornholm, az egyik vizsgabiztos elmondása szerint maga a vizsga nem nehezedik évről évre. A magas bukási ráta a gyorsan változó borvilágnak valamint a több és fiatalabb kandidálónak tudható be. Így a több jelentkező miatt szembetűnő a sok sikertelen próbálkozás, pedig az elvárások nem változtak.
Bjornholm elmondta, hogy rendkívül tapasztalt Master Sommelier-k tucatjai segédkeznek a tesztek összeállításában, elősegítve ezzel az elvárások igazodását a valósághoz. „A vizsga nehéz, de igazságos, és nem tervezünk változtatni azok színvonalán.”
A sikeres vizsgák százalékos aránya amúgy is évről évre változik, átlagban 10% körül mozog. Ennek ellenére például 2005-ben a vizsgának nekifutók 26%-a örülhetett a végén, ám 2010-ben az ideihez hasonlóan csak nagyon kevesen, 3-an tudták teljesíteni azt a 84 próbálkozóból, és összesen eddig az elmúlt négy évtizedben 202 ember vehette át Master Sommelier elismerést.